صفحه نخست | سخن سبز | در باره مسجد | فعالیت ها | برنامه ها | حماسه حضور | نخبگان | حامیان | پرسش و پاسخ | نوا و نما | پیوندها | ارتباط با ما |
||||
سوالات و پاسخ های مسابقه حماسه حسینی 1392
به مناسبت فرا رسیدن ایّام سوگواری حضرت اَباعبدالله الحسین(ع) و72 تن از یاران با وفایش و به منظور تبیین فرهنگ والای عاشورا کانون فرهنگی شهید رجایی و بسیج خواهران شهیدان حسامی مسجد شفا، سؤالات زیر را بر اساس متن کتاب ارزشمند "حماسۀ حسینی"(جلد اوّل) استاد شهید مطهّری تهیّه و به مسابقه گذارده شد که در ذیل سوالات بهمراه پاسخ آن ها را مشاهده می فرمایید.
سوالات و پاسخ های مسابقه:
1. تحریف یعنی چه؟ تحريف در زبان عربی از ماده حرف است، يعنی منحرف كردن چيزی از مسير و وضع اصلی خود كه داشته است يا بايد داشته باشد. به عبارت ديگر تحريف نوعی تغيير و تبديل است. شما اگر كاری كنيد كه جملهای، نام های، شعر و عبارتی آن مقصودی را كه بايد بفهماند، نفهماند و مقصود ديگری را بفهماند، میگويند شما اين عبارت را تحريف كرده ايد. تحریف معنی کج کردن پیچ دادن یک چیز و از مسیر اصلی خارج کردن است.
2. تحریف معنوی چیست و تفاوت آن را با تحریف لفظی بنویسید. تحريف انواعی دارد كه مهمترين آنها عبارت است از:تحريف لفظی و تحريف معنوی. تحريف لفظی اين است كه ظاهر مطلبی را عوض كنند، مثلا:از يك گفتار عبارتی حذف شود يا به آن عبارتی اضافه شود، و يا جملهها را چنان پس و پيش كنند كه معنی آن فرق كند، يعنی در ظاهر و در لفظ گفتار تصرف كنند. تحريف معنوی اين است كه شما در لفظ تصرف نمیكنيد، لفظ همان است كه بوده، ولی آن را طوری معنی میكنيد كه خلاف مقصد و مقصود گوينده است. آن را طوری معنی میكنيد كه مطابق مقصود خود شما باشد نه مطابق مقصود اصلی گوينده.
3. حادثۀ کربلا چند چهره دارد و ضعف ما در این رابطه چیست؟ حادثه عاشورا و تاريخچه كربلا دو صفحه (دو چهره) دارد، يك صفحه سفيد و نورانی و يك صفحه تاريك، سياه و ظلمانی كه هر دو صفحهاش يا بینظير است و يا كم نظير. اما صفحه سياه و تاريكش از آن نظر سياه و تاريك است كه در آن فقط جنايت بینظير و يا كم نظير میبينيم. ضعف ما در این است که صفحه نورانی اين داستان را كمتر مطالعه میكنيم، در حالی كه جنبه حماسی اين داستان صد برابر بر جنبه جنائی آن میچربد. و نورانيت اين حادثه بر تاريكی آن خيلی می چربد.
4. سخنانی را از اَباعبدالله الحسین(ع) بیان کنید که حاکی از روح بزرگ و مقدّس آن حضرت است. · مردن با عزت و شرافت از زندگی با ذلت بهتر است. · جمیع آنچه خورشید بر آن طلوع می کند، تمام دنیا و مافیها، دریای آن و خشکی آن، کوه و دشت آن در نزد کسی که با خدای خودش آشنایی دارد و عظمت الهی را درک کرده است و در پیشگاه الهی سرسپرده است، مثل یک سایه است. آیا یک آزادمرد پیدا نمی شود به دنیا و مافیهای آن بی اعتنا باشد؟ دنیا و مافیها برای انسانی که بخواهد خود را برده و بنده آن بکند، به آن طمع داشته باشد و آن را هدف خودش قرار بدهد، مثل لماظه(غذای لای دندان باقی مانده) است. · ای مردم در دنیا به جز خدا چیزی پیدا نمی شود که این ارزش را داشته باشد که شما نفس و جانتان را به آن بفروشید. خودتان را مفروشید، آزادمرد باشید. خودفروش مباشید. · عیب مردم این است که بنده دنیا هستند. به خاطر همین، دین که جواهر آزادی است و انسان را از غیر خدا آزاد، و بنده حقیقت می کند، در عمق روحشان اثر نگذاشته است. · به ابوذر غفاری می گوید: عمو جان، از خدا مقاومت و یاری بخواه و از اینکه حرص بر تو غالب شود که بدبخت می شوی بر خدا پناه ببر. از جزع بترس. توصیه من به تو این است که مبادا در مقابل فشارها و ظلم ها اظهار ناتوانی کنی. · به من می گویید نرو ولی خواهم رفت. می گویید کشته می شوم. مگر مردن برای یک جوانمرد ننگ است؟ مردن آن وقت ننگ است که هدف انسان پست باشد. اگر در این راه کشته شوم احدی در دنیا مرا ملامت نخواهد کرد اگر بداند من در چه راهی رفتم.
5. "بیعت" یکی از عوامل نهضت حضرت اَباعبدالله الحسین(ع) بود، آن را شرح دهید. یکی از چیزهایی که امام حسین با آن مواجه بود تقاضای بیعت با یزید بن معاویه بود که گذشته از همه مفاسد دیگر دو مفسده در بیعت با این آدم (مطرح) بود که حتی در مورد معاویه وجود نداشت. یکی اینکه بیعت با یزید، تثبیت خلافت موروثی از طرف امام حسین بود. یعنی مسئله خلافت یک فرد مطرح نبود. مسئله خلافت موروثی مطرح بود. مفسده دوم مربوط به شخصیت خاص یزید بود که وضع آن زمان را از هر زمان دیگر متمایز می کرد. او نه تنها مرد فاسق و فاجری بود بلکه متظاهر و متجاهر به فسق بود و شایستگی سیاسی هم نداشت.
6. رابطۀ امر به معروف و نهی از منکر با نام گذاری فرزندان را بیان نمائید. یک درجه امر بمعروف و نهی از منکر این است که مردم! بر فرزندان تان اسم های اسلامی بگذارید. این امر بمعروف است. مبارزه کنید با اسم های غیر اسلامی. این نهی از منکر است. برای موسسات تان نام اسلامی بگذارید. نام های اسلامی را زنده نگهدارید.
7. "هَجرو اِعراض" را در مراتب امربه معروف و نهی از منکر توضیح دهید. در مراتب و درجات امر به معروف و نهی از منکر، در مرحله اول فرد باید از منکر تنفر و انزجار داشته باشد و در مرحله بعد گفته اند اولین درجه و مرتبه نهی از منکر هجر و اعراض است یعنی وقتی شما فردی را می بینید که مرتکب منکراتی می شود به عنوان مبارزه با کارهای زشت او و برای اینکه او را از کار زشتش بازدارید از او روی بگردانید و دوری کنید. یعنی با او قطع رابطه کنید. البته این در موردی است که کار ما اثر بگذارد و اثر آن هم تنبیه طرف باشد. البته اعراض و هجر دیگری هم هست که نهی از منکر نیست و برای اینکه عادت زشت در ما سرایت نکند از فرد منکر قطع رابطه می کنیم.
8. "طریقۀ مستقیم و غیرمستقیم" در امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ هر یک از امر به معروف لفظی و عملی به دو طریق مستقیم و غیرمستقیم است. در مرحله لفظی گاهی با لفظ مستقیم، فرد را وادار به کاری می کنیم یعنی مثلا خواهش می کنیم که فلان کار را انجام دهید. گاهی به کمک لفظ، اما غیرمستقیم از فرد می خواهیم، یعنی بدون اینکه فرد بفهمد که شما با او حرف می زنید، از کسی که فلان کار را کرده است تعریف می کنید، کار او را توجیه و تشریح می کنید تا طرف مقابل شما بداند و بفهمد. امر به معروف و نهی منکر عملی غیرمستقیم هم، چنین می باشد که مثالی معروف از آن نمونه غیرمستقیم، آن است که امام حسن و امام حسین به طور غیر مستقیم به پیرمردی شیوه صحیح وضو گرفتن را یاد دادند.
9. مرتبۀ "عمل" را در مراتب امر به معروف و نهی از منکر تشرح کنید. مرحله سوم از امر به معروف مرحله عمل است. گاهی طرف در درجه ای و در حالی است که نه اعراض و هجران ما تاثیری بر او می گذارد و نه می توانیم با منطق و بیان و تشریح مطلب او را از منکر باز داریم بلکه باید وارد عمل شویم. معنای وارد عمل شدن تنها زور گفتن نیست... اسلام طرفدار حد است. طرفدار تعزیر است و مراتبی می رسد که مجرم را جز تنبیه عملی، چیز دیگری تنبیه نمی کند و از کار زشت اش باز نمی دارد. یکی از راهها این است که خودتان صالح و با تقوا باشید.
10. شخصیّت "حماسی" چگونه شخصیّتی است؟ حسین یک شخصیت حماسی است. و شخصیت حماسی یعنی آن که شخصیت او دارای: حماسه انسانیت و حماسه بشریت باشد، نه حماسه قومیت. سخن حسین، عمل حسین، حادثه حسین، روح حسین، همه چیز حسین هیجان است. تحریک است، درس است. القاء نیروست، از این رو شخصیت او یک شخصیت حماسی است.
11. با ذکر چند آیه، اهمیّت امر به معروف و نهی از منکر را بنویسید. · هود 116: فَلَوْلَا كَانَ مِنَ الْقُرُونِ مِنْ قَبْلِكُمْ أُولُو بَقِيَّةٍ يَنْهَوْنَ عَنِ الْفَسَادِ فِي الْأَرْضِ إِلَّا قَلِيلًا مِمَّنْ أَنْجَيْنَا مِنْهُمْ وَاتَّبَعَ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَا أُتْرِفُوا فِيهِ وَكَانُوا مُجْرِمِينَ. چرا در نسل های گذشته یه عده مردم صاحب سرمایه نبودند که با فسادها مبارزه کنند تا در نتیجه این ملت ها در اثر فسادها تباه نشوند؟ · سوره مائده 79: كَانُواْ لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ. باید در میان شما، یک جعیت کارش امر به معروف و نهى از منكر باشد. · آل عمران 110 : كُنتُمْ خَيرْ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ. شما بهترين امتى هستيد از ميان مردم پديد آمده، كه امر به معروف و نهى از منكر می كنيد و به خدا ايمان داريد. برای مصلح بودن باید شرایطی داشت و آن اینکه توبه کار، خداپرست، ستایشگر خداوند، سیاحتگر در زمین و تفکر در آن، مظهر عبادت و رکوع و سجود کننده. با چنین روح و اندیشه و توشه های معنوی این صلاحیت به وجود می آید که مصلح اجتماعی شد. · آل عمران 104 : وَ لْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلىَ الخْير وَ يَأْمُرُونَ بِالمْعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَ أُوْلَئكَ هُمُ الْمُفْلِحُون. بايد گروهى از شما باشند كه مردم را بسوى خير دعوت نمايند و امر بمعروف و نهى از منكر كنند و اينگونه افرادند كه رستگارند.اين گروه تماما رستگارند. · آل عمران آیه113 و 114 : لَيْسُواْ سَوَاءً مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ أُمَّةٌ قَائمَةٌ يَتْلُونَ ءَايَاتِ اللَّهِ ءَانَاءَ الَّيْلِ وَ هُمْ يَسْجُدُونَ(113)يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الاَخِرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَ يُسَارِعُونَ فىِ الْخَيرْاتِ وَ أُوْلَئكَ مِنَ الصَّالِحِينَ(114). اهل كتاب همه يكسان نيستند. گروهى به طاعت خدا ايستاده اند و آيات خدا را در دل شب تلاوت می كنند و سجده به جاى می آورند. (113)و به خدا و روز رستاخيز ايمان دارند و امر به معروف و نهى از منكر می كنند و در كارهاى نيك شتاب می ورزند و از جمله صالحانند(114). · نحل 90 : إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَ الْاحْسَنِ وَ إِيتَاى ذِى الْقُرْبىَ وَ يَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَ الْمُنكَرِ وَ الْبَغْىِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُون. خدا به عدالت و نيكى و احسان به خويشان فرمان می دهد و از فحشاء و ناپسند و تجاوز نهى می كند، شما را موعظه می كند تا پند گيريد. از علی(ع) سوال کردند اینکه قران در مورد بعضی از زنده های روی زمین می گوید اینها مرده اند یعنی چه؟ امام می فرماید: این افراد همان کسانی هستند که امر به معروف و نهی منکر نمی کنند. حدیثی داریم که امام رضا از پیغمبر نقل می کند که: هرگاه مردم امر به معروف و نهی منکر را به عهده یکدیگر بگذارند پس برای عذاب الهی منتظر و آماده باشند. نوع عذاب در آیه 65 سوره انعام آمده است. "بگو خدا قادر است که از بالای سر شما بر شما عذاب بفرستد یا از زیر پای شما عذاب را بجوشاند یا شما را دسته دسته کند، یا اینکه زیان خود شما را به خود شما برساند، یعنی خودتان را به جان یکدیگر بیندازد." پیامبر فرمود: وقتی مردم امر به معروف و نهی منکر را رها کنند منتظر و مطمین باشند که پشت سر آن عذاب الهی می آید.
12. دو مطلب از قول فقها در مورد امر به معروف و نهی از منکر بیان نمائید. عده ای از علما معتقند مرز امر به معروف و نهی منکر، بی ضرری است یعنی تا جایی که به جان یا مال یا آبرویت ضرری نرسد. عده ای دیگر می گویند بستگی به موضوع و اهمیت آن مسیله ای دارد که قرار است امر به معروف و نهی از منکر صورت بگیرد.
13. از دیدگاه شهید مطهری وظیفۀ ما در امر به معروف و نهی از منکر در قبال مسئلۀ فلسطین چیست؟ اگر می خواهیم به خودمان ارزش بدهیم، اگر می خواهیم قیمت پیدا کنیم، اگر می خواهیم در نزد خدا و پیغمبر خدا محترم باشیم، در نزد ملل جهان محترم باشیم، باید این اصل و هدف امام حسین را زنده کنیم. اگر حسین بن علی بود می گفت اگر می خواهی برای من عزاداری کنی، برای من سینه و زنجیر بزنی، شعار امروز تو باید فلسطین باشد. شمر امروز را بشناس که اسراییل است. همچنین جناب مطهری به کمک مالی به فلسطینیان نیز معتقد می باشند و می گویند این انفاق واجب می باشد و باعث همبستگی اسلامی می شود.
14. قهرمان تحریف در طول تاریخ چه کسانی هستند و قرآن کریم در مورد آنها چه نظری دارد؟ قران کلمه تحریف را مخصوصا در مورد یهودی ها بکار برده و با ملاحظه تاریخ معلوم می شود که اینها قهرمان تحریف در طول تارخند. بقره 75: أَ فَتَطْمَعُونَ أَنْ يُؤْمِنُوا لَکُمْ وَ قَدْ کانَ فَريقٌ مِنْهُمْ يَسْمَعُونَ کَلامَ اللَّهِ ثُمَّ يُحَرِّفُونَهُ مِنْ بَعْدِ ما عَقَلُوهُ وَ هُمْ يَعْلَمُونَ. آیا شما مسلمانان طمع دارید که آنها ( یهودی ها ) به ( آیین ) شما ایمان بیاورند در حالی که گروهی از آنان ( عده ای از علماشان در طول تاریخ ) کلام خدا را می شنیدند سپس آن را پس از فهم و تعقل ( به خاطر اغراض دنیوی خود ) تحریف می کردند در حالی که ( زشتی کار خود را ) می دانستند.
15. به چه علّت ائمّه به موضوع زنده ماندن نام حسین ابن علی(ع) اهتمام داشته و همگان را به زیارت آن حضرت ترغیب و تشویق می نمودند؟ آنها توصیه کردند که عزای حسین بن علی باید زنده بماند برای اینکه هدف حسین مقدس بود. حسین بن علی یک مکتب را به وجود آورد. می خواستند مکتبش زنده بماند. نظیر آنچه که حسین در حادثه عاشورا در آن ابتلا و مصیبت پیدا کرد از توحید از جلوه ایمان، از جلوه خداشناسی، از ایمان و رضا و تسلیم، از صبر، از مردانگی، از طمانینه نفس، از استقامت، از عزت و کرامت نفس، از آزادی خواهی و آزادی طلبی، از اینکه در فکر انسانها باشد، از اینکه در خدمت انسانها باشد، پیدا نمی شود.
16. این جملۀ امام حسین(ع) به چه معنایی است؟ " اِنّی لا اَرَی المَوتَ الّا سعَادَةً وَالحَیوةَ مَعَ الظّالِمینَ الّا بَرَمَاًَ " حسين بن علی عليه السلام در بين راه نيز خطابه میخواند و میفرمايد: «الا ترون ان الحق لا يعمل به و ان الباطل لا يتناهی عنه»، بعد در آخرش میفرمايد:« انی لا اری الموت الا سعادش و لا الحيوش مع الظالمين الا برما » من مردن را برای خودم سعادت، و زندگی با ستمگران را موجب ملامت میبينم.
17. آیا این صحیح است که حادثۀ کربلا را همیشه از منظر صفحۀ سیاهش و حسین ابن علی(ع) را از آن جنبه ای که مورد جنایت قرار گرفته، مطالعه نمائیم؟ چرا؟ خیر. زیرا خواندن اين تاريخچه از جنبه ای که مورد جنایت قرار گرفته است، نهضت او را از نظر هدف های والایی که داشته منحرف كرده و میكند.
توضیح بیشتر از متن کتاب: حادثه عاشورا و تاريخچه كربلا دو صفحه دارد، يك صفحه سفيد و نورانی و يك صفحه تاريك، سياه و ظلمانی كه هر دو صفحهاش يا بینظير است و يا كم نظير. اما صفحه سياه و تاريكش از آن نظر سياه و تاريك است كه در آن فقط جنايت بینظير و يا كم نظير میبينيم. چرا ما صفحه نورانی اين داستان را كمتر مطالعه میكنيم، در حالی كه جنبه حماسی اين داستان صد برابر بر جنبه جنائی آن میچربد. و نورانيت اين حادثه بر تاريكی آن خيلی میچربد پس بايد اعتراف كنيم كه يكی از جاني های بر حسين بن علی عليه السلام ما هستيم كه از اين تاريخچه فقط يك صفحهاش را میخوانيم، و صفحه ديگرش را نمیخوانيم. جاني های بر امامحسين (ع) آنهائی هستند كه اين تاريخچه را از نظر هدف منحرف كرده و میكنند.
18. روایتی از اصول کافی که بیان گر جایگاه مهمّ امر به معروف و نهی از منکر است، بنویسید. پیامبر(ص) می فرمایند: " لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ، وَلَتَنْهَوُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ أَوْ لَيُسَلِّطَنَّ اللَّهُ عَلَيْكُمْ شِرَارَكُمْ ، فَلَيَسُومُنَكُمْ سُوءَ الْعَذَابِ ، ثُمَّ يَدْعُو خِيَارُكُمْ فَلا يُسْتَجَابُ لَهُمْ ، لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ، وَلَتَنْهَوُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ ، أَوْ لَيَبْعَثَنَّ اللَّهُ عَلَيْكُمْ مَنْ لا يَرْحَمُ صَغِيرَكُمْ ، وَلا يُوَقِّرُ كَبِيرَكُمْ " یعنی باید امر به معروف و نهی منکر وجود داشته باشد وگرنه بدان شما بر شما مسلط می شوند. بعد خوبان شما می خوانند و به آنها جوابی داده نمی شود. یعنی پیامبر فرمودند اگر می خواهید عزت داشته باشید و دیگران روش شما حساب کنند، امر به معروف و نهی منکر را ترک نکنید. اگر امر به معروف و نهی منکر نداشته باشید، اولین خاصیت آن ضعف شماست، پستی و ذلت شماست.
19. چرا در دنیا حماسه ای مانند قیام حسین ابن علی(ع) نخواهیم یافت؟ در جهان يك شخصيت حماسی مانند شخصيت حسين بن علی عليه السلام از نظر شدت حماسی بودن و از نظر علو و ارتفاع حماسه يعنی جنبه های انسانی نه جنبه قومی و ملی پيدا نخواهيد كرد. حسين (ع) سرود انسانيت است و به همين دليل نظير ندارد، شما در دنيا حماسهای مانند حماسه حسين بن علی عليه السلام پيدا نخواهيد كرد، چه از نظر قدرت و قوت حماسه و چه از نظر علو و ارتفاع و انسانی بودن آن و متاسفانه ما مردم اين حماسه را نشناختهايم.
20. تقریباً چند نوع پستی و لئامت در کربلا مشاهده می شود؟ ظاهرا در حدود بيست و يك نوع پستی و لئامت در اين جنايت ديدم و خيال هم نمیكنم در دنيا چنين جنايتی پيدا بشود كه تا اين اندازه تنوع داشته باشد. البته در تاريخچه جنگ های صليبی، جنايت های اروپائي ها خيلی عجيب است و اينكه جرأت نمیكنم كه بگويم حادثه كربلا از نظر زيادی جنايت نظير ندارد، چون توجه من يكی به جنگ های صليبی و جنايت هايی است كه مسيحيان در آن مرتكب شدند و يكی هم به جنايت هايی است كه همين اروپائي ها در اندلس اسلامی مرتكب شدند كه آنهم عجيب است.
21. انواع تحریفات را شرح دهید. تحريف انواعی دارد كه مهمترين آنها عبارت است از: تحريف لفظی و تحريف معنوی. تحريف لفظی اين است كه ظاهر مطلبی را عوض كنند، مثلا از يك گفتار عبارتی حذف شود يا به آن عبارتی اضافه شود و يا جملهها را چنان پس و پيش كنند كه معنی آن فرق كند، يعنی در ظاهر و در لفظ گفتار تصرف كنند. تحريف معنوی اين است كه شما در لفظ تصرف نمیكنيد، لفظ همان است كه بوده، ولی آن را طوری معنی میكنيد كه خلاف مقصد و مقصود گوينده است. آن را طوری معنی میكنيد كه مطابق مقصود خود شما باشد نه مطابق مقصود اصلی گوينده.
22. وظیفۀ مردمی که در روضه خوانی ها شرکت کرده و دروغ ها را می شنوند، چیست؟ در این صورت مردم دو وظیفه دارند: يكی اينكه نبايد در آن مجلس بنشينند و دوم آنکه بايد با این دروغ ها باید مبارزه كنند.
توضیح بیشتر از متن کتاب: شما مردمی كه در روضه خواني ها شركت میكنيد، هيچ خيال نمیكنيد كه در اين قضيه مسؤول هستيد، بلكه فكر میكنيد كه مسؤول فقط گويندگان هستند. دو مسؤليت بزرگ مردم دارند، يكی اينكه نهی از منكر بر همه واجب است. وقتی میفهمند و میدانند كه اغلب هم میدانند كه دروغ است، نبايد در آن مجلس بنشينند كه حرام است و بايد مبارزه كنند.
23. شرایط یک نهضت مقدّس چیست و چرا نهضت اَباعبدالله الحسین(ع) یک نهضت مقدّس است؟ اباعبدالله عليهالسلام نهضتی فوق العاده با عظمت و مقدس (ایجاد) كرده است. تمام شرائط تقدس يك نهضت، در نهضت اباعبدالله هست كه نظيرش در دنيا وجود ندارد. آن شرائط چيست؟ اولين شرط يك نهضت مقدس اين است كه منظور و هدف آن، شخصی و فردی نباشد، شرط دوم برای اينكه قيامی مقدس باشد، اين است كه آن قيام با يك بينش و درك و بصيرت قوی توام باشد. شرط سوم برای اينكه نهضتی مقدس باشد اين است كه تك باشد، (منحصر به) فرد باشد.
24. در رابطه با عدم اطلّاع حضرت زین العابدین(ع) از واقعه کربلا چه تحریفی صورت گرفته است؟ متاسفانه حاجینوری يك داستان جعلی و تحريفی درباره امام زينالعابدين عليه السلام نقل میكند. میگويد در روز عاشورا وقتی كه برای اباعبدالله ياوری باقی نماند، حضرت برای خداحافظی به خيمه امام زينالعابدين عليهالسلام رفتند. حضرت امام زينالعابدين عليه السلام فرمود: پدرجان! كار شما و اين مردم به كجا كشيد؟ _ يعنی تا آن وقت امام زينالعابدين بیخبر بوده است _! فرمود:پسر جان به جنگ كشيد. امام زينالعابدين فرمود حبيب بن مظاهر چطور شد؟ فرمود: قتل. زهير بن القين چطور شد؟ قتل. برير بن خضير چطور شد؟ قتل. هر كس از اصحاب را كه اسم برد، فرمود كشته شد. بعد بنیهاشم را پرسيد، قاسم بن حسن چطور شد؟ برادرم علیاكبر چطور شد؟ بر عمويم ابوالفضل چه شد؟. قتل اين، جعل است، دروغ است. امام زينالعابدين كه العياذ بالله آنقدر مريض و بيهوش نبوده كه نفهمد چه گذشته است. تاريخ مینويسد حتی در همان حال، امام حركت كرد و فرمود عمه! عصای مرا با يك شمشير بياور. يكی از كسانی كه حاضر در واقعه بوده و آن را نقل كرده است، شخص امام زينالعابدين عليه السلام است.
25. رابطۀ شهادت حضرت امام حسین(ع) با نیرو گرفتن اسلام را توضیح دهید. چون شهادت امام در روح موج به وجود می آورد، موج شجاعت و حرکت و جوشش به وجود می آورد و تن ها را از رخوت و سستی خارج می کند. شهادت ایشان قلب انسان را جلا و نورانیت می دهد، ترس اجتماع را می ریزد و احساس بردگی و اسارت را از او می گیرد. جرات و شهامت به او می دهد. بعد از شهادت امام چنین حالتی به وجود آمد. خون امام باعث شد که این سوال برای جامعه پیش بیاید که آیا شخصیت دارد یا نه؟ آیا برده و اسیر است یا بی نیاز؟ حسین شخصیت اسلامی مسلمین را زنده کرد. در حقیقت حسین روح تازه دمید، غیرت ها را تحریک کرد. درس صبر و تحمل و ایستادگی در مقابل شداید به مردم داد.
26. عامل سوّم امر به معروف در قیام حضرت اَباعبدالله(ع) چه بود؟ عامل سوم از امر به معروف مرحله عمل است. در واقع وقتی نه اعراض و نه هجران تاثیری بر منکر نمی گذارد باید وارد عمل شد. از عوامل امر به معروف در قیام امام حسین عليه السلام آن بود که موجب احیای سوژه بزرگ برای امر به معروف و نهی از منكر، احیای اقامه نماز و زنده كردن اسلام بود و اساسا این نهضت برای آن بود كه احساسات و عواطف عاليه اسلامی در وجود ما (انسانها) احياء و زنده شود.
27. برای زنده ماندن و فراموش نکردن نام حسین ابن علی(ع) و نهضت عاشورا، پیشوایان دین چه سفارشی کرده اند؟ حسين عليهالسلام میگويد من نهضت كردهام برای امر به معروف، برای اينكه دين را زنده كنم، برای اينكه با مفاسد مبارزه كنم. نهضت من يك نهضت اصلاحی اسلامی است.
امام حسين عليه السلام، كليات اسلام را عملا در كربلا به مرحله عمل آورده، مجسم كرده است ولی تجسم زنده و جاندار حقيقی و واقعی، نه تجسم بیروح. انسان وقتی در حادثه كربلا تامل میكند، اموری را میبيند كه دچار حيرت میشود و میگويد اينها نمیتواند تصادفی باشد، و سر اينكه ائمه اطهار، اين همه به زنده نگه داشتن و احيای اين خاطره توصيه و تاكيد كرده و نگذاشتهاند حادثه كربلا فراموش شود، اين است كه: اين حادثه، يك اسلام مجسم است، نگذاريد اين اسلام مجسم فراموش شود. ما در حادثه كربلا به جريان عجيبی برخورد میكنيم و آن اينكه میبينيم در اين حادثه، مرد نقش دارد، زن نقش دارد، پير و جوان و كودك، نقش دارند. سفيد و سياه نقش دارند، عرب و غير عرب نقش دارند، طبقات و جنبههای مختلف نقش دارند. گويی اساسا در قضا و قدر الهی مقدر شده است كه در اين حادثه، نقش های مختلف از طرف طبقات مختلف ايفا بشود، يعنی اسلام نشان داده بشود.
28. در قرآن مجید با ارزش ترین ملّت ها، چه کسانی هستند؟ ال عمران 110 : " کُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ لَوْ آمَنَ أَهْلُ الْکِتابِ لَکانَ خَيْراً لَهُمْ مِنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَ أَکْثَرُهُمُ الْفاسِقُونَ" شما ( مسلمان ها ) بهترین گروهی هستید که ( از جانب خدا ) بر مردم ( جهان ) پدیدار شده اید ، به کار پسندیده امر می کنید و از کار زشت بازمی دارید و به خدا ( در آنچه نازل کرده ) ایمان می آورید. و اگر اهل کتاب نیز ایمان می آوردند البته برایشان بهتر بود برخی از آنها مؤمن اند و بیشترشان نافرمانند. با ارزش ترین ملت ها ملتی است که امر به معروف و نهی منکر می کنند.
|
||||